13 tennivaló a tökéletes eljegyzésért

Akár a középiskolában találkoztatok, akár az egyetemen egy közös barátnak köszönhetően ismerkedtetek meg, vagy egy társkereső applikáció segítségével jöttetek össze, a lényeg, hogy szerelmesek lettetek és elérkezett az idő ezt megerősíteni. Ha valami különlegesre vágysz, akkor bizony nem kis vállalkozás kitalálni, hogy hogyan jegyezd el életed szerelmét.

Annak érdekében, hogy a várva várt pillanattal kapcsolatban minden a lehető legsimábban menjen, a brides.com oldal cikkét felhasználva, elhoztuk Nektek Alexandra Uritis, rendezvényszervező és eljegyzési szakértő gondolatait. Mielőtt féltérdre ereszkednénk, Alexandra szerint az alábbi 13 dologra kell figyelnünk.

1. Bizonyosodj meg arról, hogy párod terveiben is szerepel a házasság

Ez talán nyilvánvalónak tűnhet, de mielőtt elkezded a tervezést fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy mindkettőtök gondolataiban szerepel-e a házasság. Beszélgess a pároddal a jövőről, tudasd vele, hogy egy napon szeretnél megházasodni és kérdezd meg, hogy ő is így gondolkodik-e a házasságról. Párod esetleg idegessé válhat, kényelmetlen lehet neki a beszélgetés vagy talán lebuktatod magad, hogy ez egy eljegyzés lesz majd? Akkor közelítsd meg egy másik oldalról a kérdést. Ha valamelyik barátotok esküvője pont azokban a hetekben volt, vagy csak lesztek rá hivatalosak pár héten belül, akkor ez az esemény témaindítónak kiváló lehet. Nem könnyű egy ilyen beszélgetés, ha titokban akarjuk tartani a kimenetelét, de megnyugtató lehet azt tudni, hogy igent fog mondani a párunk, ha kinyitjuk a gyűrűsdobozt vagy esetleg érdemes még későbbre halasztani az eljegyzést.

2. Beszéld meg a szüleivel

Régimódi? Igen. Fontos? Meglehet. A válaszok e kérdésekre nagyban függenek a párod családjától. Ha esetleg párod valamilyen módon elhintette neked, hogy erősen ajánlott a szüleitől elkérned őt, akkor mindenképpen tegyél így. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy párod valakiknek a tulajdona lenne, de a jelzésből érezheted, hogy számára fontos a szülők beleegyezése. Próbáld meg valami ilyesmivel: „Őszintén és mélyen szerelmes vagyok a lányukba/fiújukba és együtt szeretnénk tölteni életünk minden pillanatát. Eljegyzést tervezek és szeretném, ha részesei lennének ennek a gyönyörű pillanatnak.”

3. Vásárold meg a „csecsebecsét”

Az eljegyzési gyűrű (most a cikk szempontjából nem teszünk különbséget a gyűrűk között) egy olyan ékszer, amit a párod az élete végéig hordani fog, szóval érdemes olyannal készülni, amit igazán szeret. Készíts képet a gyűrűiről, amit minden nap hord, mentsd le a Pinterest oldaláról, ha gyűrűket nézeget, vagy csak simán kérdezd meg egy közeli barátját vagy családtaját, hogy le tudd szűkíteni a lehetőségeket. Ha ékszerészt keresel, akkor kérj be több ajánlatot, nézd meg az értékeléseket, szolgáltatásokat, tehát bizonyosodj meg arról, hogy megbízható üzletben vásárolsz. Végül, de természetesen nem utolsósorban, ki kell találni a gyűrű méretét. Ha az eljegyzés esetleg nem titok, akkor csak kérdezd meg. Viszont, ha mindent titokban szeretnél csinálni, akkor nézd meg párod valamelyik gyűrűjét, lehetőség szerint egy olyat nézz ki, amit mindig hordani szokott. Ezután vagy vidd magaddal az ékszerészhez, vagy jelöld meg, hogy meddig megy fel a te ujjadra. Egyeztesd le az ékszerésszel az újraméretezés lehetőségét is, ha szükség lenne rá.

4. Tedd személyessé

Most, hogy megvan a gyűrű, itt az idő, hogy elkezdjük megszervezni az eljegyzést. Gondold át az eljegyzés típusát, vajon melyiknek örülne a párod: egy nagyszabású gesztus tetszene neki (pl. Párizs Eiffel-torony), vagy jobban szereti a meghitt pillanatokat, esetleg egy hatalmas meglepetésnek örülne a családdal és a barátokkal? Nincs semmi probléma, ha nincs lehetőséged nagy összegeket fordítani az eljegyzésre. Alexandra szerint az első, hogy találj az emlékeitekben egy érzelmes, gyönyörű pillanatot, amelyet aztán könnyen fel tudsz használni arra, hogy megteremtsd a hangulatot. „Találj egy olyan helyet, ami sokat jelent számotokra. Ez akár lehet a hangulatos nappalid is, de telepakolva tonnányi gyertyával például, ami teljesen megváltoztatja a feeling-et”, tanácsolja Alexandra. Tedd személyessé az eljegyzést, nem kell mindig a trendeket követni.

5. Fontold meg profik bevonását

Már Magyarországon is vannak olyan szolgáltatók, akik segítenek az eljegyzés megszervezésében, az eszközök beszerzésében stb., és minden bizonnyal számos kreatív ötlettel tudnak támogatni

6. Jegyzetelj

Nem kell egy teljes írott beszéddel előállnod, de érdemes időt fordítani arra, hogy leírod a mondandódat. Ha leírod a gondolataidat, az segíteni fog kijelölni az irányokat, a fontosabb üzeneteket, amikor majd felteszed a kérdést, még ha végül a fele ki is marad a nagy izgalomban. Azzal kapcsolatban, hogy mit mondj eljegyzéskor, Alexandra azt mondja, hogy ügyfelei általában a párjuk legjobb tulajdonságait emelik ki vagy visszaemlékeznek a legszebb közös pillanatokra. „A szöveg lehet rövid, elég néhány mondat is. Arról a legjobb ötlet beszélni, hogy mit szeretsz a párodban és hogy mennyire izgatott vagy a közös jövőtök miatt. Természetesen ne felejtsük el a „Hozzám jössz feleségül?” kérdést feltenni a végén.

7. Ünneplés megtervezése

Nem szükséges egy teljes eljegyzési ünnepséget megszervezned, de időben legyen meg az ötleted, hogy hol fogjátok megünnepelni az eljegyzést kettesben. Pl. foglalj asztalt a kedvenc helyeteken, vagy készíts be pezsgőt a hűtőbe. Tényleg járd körbe kellő gondossággal a kérdést, hogy párod egy kettesben eltöltött ünneplésnek vagy egy nagy családi eseménynek örülne-e jobban.

8. Találj ki háttérsztorit

Hogy elkerüld a lebukást, találj ki egy bombabiztos kamueseményt, hogy teljesen tévútra csald a párod. Egyik pillanatról a másikra utaztok Párizsba? Kitaláltál egy, a hétköznapjaitoktól teljesen elütő programot? Simán lehet, hogy látni fogja rajtad, hogy készülsz valamire. Egy hamis terv, kamu program megnyugtat majd és segít abban, hogy ő is nyugodtabb legyen, így elkerülve a lebukást.

9. Tartsd biztonságban a gyűrűt

Abban a pillanatban, ahogy a gyűrű a kezedbe került, nagyon vigyázz rá. Tedd biztonságos helyre, ha pedig nagyobb összegű ékszerről van szó, akkor köss rá biztosítást (önmagában nincs ilyen alapbiztosítás, hanem lakásbiztosítás mellé köthető kiegészítő biztosítás az otthon tartott ékszerre). Ha készen állsz az eljegyzésre, akkor is nagyon fontos a biztonság. Olyan helyre tedd, ahonnan nem tud kiesni egy figyelmetlen pillanatodban, azonban könnyen elő tudod venni anélkül, hogy elejtenéd.

10. Kérj fel egy fotóst

Akár profira bízod, akár egy barátot kérsz meg, a leendő jegyesed nagyon fog örülni annak, hogy valaki megörökítette ezt a pillanatot. Ha egyáltalán nem számít eljegyzésre, akkor elképesztő reakciójú képek készülhetnek. Természetesen, ha kettesben szeretnéd megkérni párod kezét, akkor elég felállítani egy rejtett helyre a saját telefonodat és elindítani a felvételt.

11. Diszkréten tartsd magadnál a gyűrűt

Az eljegyzés előkészületeibe fektetett teljes munkád elszáll, ha a gyűrűsdoboz kidudorodik a zsebedből, a farzsebedből vagy a zoknidból és ezt a párod észreveszi. Gondosan ügyelj arra, hogy megfelelően rejtsd el a gyűrűt.

12. Legyél rugalmas

Az életben történhetnek váratlan pillanatok. Ne siesd el az eljegyzést azért, mert már megy le a nap vagy a vacsorának mindjárt vége. Illetve, ha úgy érzed, hogy párod aznap stresszes és nincs jókedve a munka vagy egyéb miatt, illetve lehet az időjárás sem megfelelő, akkor érdemes pár nappal elhalasztani az eljegyzést.

13. Ne rohanj!

Most már készen állsz feltenni a nagy kérdést. Amikor elérkezik a pillanat, vegyél egy nagy levegőt, ereszkedj féltérdre és mondd el az érzelmes beszédedet, amit valószínűleg addigra már milliószor elgyakoroltál. Alexandra szerint nincs jelentősége annak, hogy melyik térdedre ereszkedsz, de ha esetleg a gyűrűt a zoknidba rejtetted, akkor értelemszerűen ne erre a lábadra térdelj, hanem az ellenkező oldalra. A párodnak adj egy kis időt, amíg feldolgozza a történéseket. Mikor párod és te is összeszedtétek magatokat, húzd fel az ujjára a gyűrűt.

Nektek milyen volt az eljegyzésetek? Melyik pillanatot emelnétek ki a leginkább? Milyen cseles dolgokat kellett tennetek, hogy ne bukjatok le idő előtt? Képet mellékelve írjátok meg nekünk a patrikdrhancz@gmail.com címre a Ti sztoritokat és közzétesszük Facebook oldalunkon!

A fenti cikk forrása: https://www.brides.com/story/planning-the-perfect-marriage-proposal-advice 

Képet készítette: Kis Dávid